Daniëlle is talentpooler:
“het is één grote ontdekkingsreis”

Ze knipte weleens iemand van Esdégé-Reigersdaal maar verder had ze geen ervaring. De kapperszaak ging sluiten dus moest Daniëlle Frieser op zoek naar een andere baan. Maar wat ga je doen als je vanwege lichamelijke klachten het kappersvak niet meer kunt uitoefenen? Uit alle testen bleek dat de zorg het beste zou passen. En die uitslag klopt als een bus. “Ik had nooit verwacht dat ik dit werk zo leuk zou vinden!”

“In december 2021 kreeg ik te horen dat ik beginnende artrose in mijn vingers heb. Op diezelfde dag hoorde ik ook dat mijn werkplek ophield te bestaan. Ik zat toen al 25 jaar in het kappersvak. De gedachte aan ander werk spookte al een aantal jaar door mijn hoofd. Maar ik wist niet wat ik wilde. Toen de salon dichtging startte mijn zoektocht. Ik kwam in contact met het Leerwerkloket, onderdeel van het UWV. Daar kreeg ik allerlei competentietesten en uit alle testen bleek dat ‘begeleiden en verzorgen’ het beste bij mij past. Ik had zelf nooit gedacht aan de zorg, maar de testresultaten waren zo duidelijk dat ik er wel iets mee moest doen.”

Zoveel leuker dan knippen

“Ik knipte regelmatig cliënten in de salon dus ik was wel bekend met Esdégé-Reigersdaal. Ik besloot een mailtje te sturen om te vragen of ze openstonden voor zij-instromers. Na enkele kennismakingsgesprekken hoorde ik dat ik als eerste kandidaat mocht deelnemen aan de Talentpool. Dat was wel een verrassing! Uiteindelijk ben ik in juli 2022 gestart en vanaf het begin voelde het werk heel natuurlijk aan. Meer dan toen ik als kapster werkte. Terwijl ik dat werk altijd met veel plezier heb gedaan. Maar het ondersteunen van mensen met een beperking is zoveel leuker dan knippen. Er komt veel meer contact bij kijken, je bouwt echt een relatie op.”

Puur

“De eerste drie maanden werkte ik boventallig op de Wending, een woonlocatie voor ouder wordende cliënten met een verstandelijke beperking. Ik had een vaste begeleider met wie ik meeliep. Ondertussen volgde ik enkele e-learnings, onder andere voor het bedienen van de tilliften. Na drie maanden mocht ik zelfstandig aan de slag als begeleider op een nieuwe locatie. Ik ben op twee locaties gaan kijken en koos uiteindelijk voor het Boterbloemerf, een woonlocatie voor ernstig meervoudig beperk- ten. Werken met EMB-cliënten maakte me nieuws- gierig omdat het weer totaal anders is. Het bevalt inmiddels zo goed dat er gesprekken lopen om hier te blijven. De cliënten zijn zo puur. Dat vind ik echt fantastisch!”

“In januari ben ik gestart met de basisopleiding. Als ik die heb afgerond wil ik mijn werk op het Boterbloemerf combineren met de flexpool, want ik wil nog veel meer ervaring opdoen. Ik had nooit verwacht dat ik dit werk zo leuk zou vinden. Het is één grote ontdekkingsreis. Mijn enthousiasme voor de zorg neem ik ook mee naar huis want mijn twee dochters komen graag op bezoek. Mijn oudste vindt het zelfs zo leuk dat ze aan het kijken is of ze als vrijwilliger aan de slag kan.”

Over de Talentpool

Zij-instromers kunnen we niet altijd direct aannemen vanwege het gebrek aan ervaring. Toch willen we kandidaten met veel potentie graag behouden. Daarom is in 2022 de Talentpool opgezet. Als Talentpooler ga je eerst een periode boventallig aan de slag, om ervaring op te doen. Daarna stroom je als (assistent) begeleider door naar een andere locatie. De werkplekken zijn tijdelijk maar het dienstverband is vast. Alle plaatsingen gaan in overleg met de kandidaat, een praktijkleercoach en de manager op locatie. Echt maatwerk dus. Dankzij de Talentpool hebben zeven zij-instromers inmiddels een vaste werkplek en vijf medewerkers zitten nog in de pool. Naast je persoonlijkheid en levenservaring is een belangrijke voorwaarde dat je flexibel bent, in werktijden, doelgroepen én werkgebied.

Nieuwsgierig geworden? Stuur dan een mail naar werken@esdege-reigersdaal.nl.

Meer verhalen over Begeleider, zij-instromer

Nieuwkomer Abod werkt sinds drie jaar bij Het Erf

Een persoonlijk verhaal van een trotse begeleider. Over de raketaanvallen in Syrië, het leven in het AZC en het leren van de Nederlandse taal. Abod Al Mohamad werkt nu al drie jaar als begeleider bij Het Erf in Heerhugowaard.

Lees verder

Van Zuidas naar zorg

Van Zuidas naar de zorg, Alisa maakte die overstap en werkt als begeleider bij Lady Skillz in Den Helder. Haar werkdagen zien er nu totaal anders uit. Heimwee naar het commerciële bedrijfsleven heeft ze niet!

Lees verder
bekijk alle verhalen