Denise: “De FlexXtra is voor mij uitdagend en daar houd ik van”
Ze heeft al veel verschillende dingen gedaan: zo werkte ze als assistent op een operatiekamer en als kraamverzorgster. Denise Smit (46) werkte eerst bij een andere zorgorganisatie. Tot een vriendin van haar zei, je moet eens bij ons kijken. En zo kwam ze terecht op de Zeevonk en viel af en toe in bij de Waaier. Uiteindelijk ontdekte ze de FlexXtra en waagde de sprong. Nu tweeënhalf jaar geleden.
“Ik maakte de overstap naar de FlexXtra omdat ik al acht jaar op dezelfde locatie werkte. Ik merkte dat ik daar een beetje uitgeleerd was. Het was voor mij tijd om verder te gaan. En zo kwam de FlexXtra op mijn pad.” Het werk bij de FlexXtra zit Denise als gegoten. Ze houdt van de hectische kant van het leven en de reuring die haar werk met zich meebrengt is prettig. “Ik kom op heel veel leuke plekken en ontmoet leuke teams en collega’s. Het werk vraagt flexibiliteit en juist daardoor kan ik mijn eigen dingen blijven doen.”
“Toen ik de vacature van de FlexXtra las, kwam hij best pittig over. Ik kan mij voorstellen dat zo’n tekst mensen afschrikt. Tegelijk is het goed je te realiseren dat je veel van de dingen die gevraagd worden, al bij je draagt. Dingen die je nog niet weet, kun je leren. Daar wordt ook aandacht aan besteed. Wanneer je zaken tegenkomt waar je meer over wilt weten, geef je dit aan. Men kijkt dan of er extra informatie of voorlichting mogelijk is. Op die manier vergaar je steeds meer kennis. De FlexXtra is voor mij uitdagend en daar houd ik van.”
“Binnen de FlexXtra moet je je eigen uren in de gaten houden. In het begin was ik bang dat ik niet aan mijn uren zou komen en werkte veel. Daar heb ik mij een beetje op verkeken en maakte veel te veel uren. Het is iets waar je even aan moet wennen. Je berekent je uren gemiddeld over een periode van drie maanden. Heb je de ene maand wat meer gewerkt, kun je de andere maand wat minder werken. En er is genoeg werk, dus het plannen gaat best makkelijk.”
“Een open mind naar cliënten toe vind ik belangrijk. Daarom wil ik soms niet alles van een cliënt weten. Zo kan er een ander contact ontstaan. Stel een cliënt vertoont agressief gedrag. Wanneer ik met die gedachte op hem of haar afstap, heeft dit invloed op ons contact. Weet ik hier minder van, ben ik minder vooringenomen en is er ruimte voor ander gedrag. In sommige gevallen heeft een cliënt daar behoefte aan en word ik daarvoor ingezet. Belangrijk is om eerlijk naar jezelf te blijven. Ik moet ook durven erkennen dat het soms niet werkt met een cliënt. Dat maak je soms mee en kan verschillende oorzaken hebben. Het is goed om er dan even tussenuit te stappen zodat anderen het kunnen oppakken. Je bent er tenslotte voor de cliënt en niet andersom.”


“Vanuit mijn ervaring met mensen met een ernstig meervoudige beperking heb ik geleerd om kleine signalen op te pikken. Hierdoor kun je gedrag beter lezen. Ook tussen de regels. Juist in de FlexXtra, waar je met veel verschillende mensen werkt, is het handig dat te kunnen. Je voelt soms sneller aan wat cliënten je duidelijk proberen te maken. Zo kun je er beter voor ze zijn. En dat blijft toch een belangrijke basis: er gewoon zijn voor de ander.”
“Het werk in de FlexXtra bevalt mij heel goed. Ik word weleens gevraagd door locaties of ik vast bij hen wil komen werken. En hoewel ik dat met liefde wil doen, vind ik de manier van werken bij de FlexXtra gewoon heel fijn. Ik kan me echt bezighouden met de cliënt en heb veel minder andere taken. Dat voelt als een soort luxe. Daarnaast werk je minder vaak met een cliënt waardoor je soms op een andere manier naar dingen kijkt. Als je wat langer op bepaalde locaties komt, vragen collega’s soms om advies. Je positie is toch net even anders en dat kan andere inzichten opleveren. Op die manier voeg je iets toe aan teams en dat is erg leuk.”
Meer verhalen over Cliëntbegeleider, flex

Blijven plakken na je stage
Alle stagiairs van de Mantelmeeuw zijn de afgelopen 10 jaar blijven plakken. In gesprek met drie van die 'plakkers', die zich onder de vleugels van de Alkmaarse meeuw definitief hebben genesteld in het team.
Lees verder
Amber, cliëntbegeleider
Dat ik in de gehandicaptenzorg wilde werken, wist ik eigenlijk mijn hele leven al. Van jongs af aan leek het mij geweldig.” Amber van Musscher (24) vertelt enthousiast over de aantrekkingskracht die het werken met mensen met een beperking op haar had.
Lees verder