Francien: mijn stage op De Steg als medewerker (verpleegkunde)
Francien Broersma (22) liep, in het kader van haar mbo-opleiding verpleegkunde, haar twintig-weken-stage bij de Steg (cluster Boterbloem erf in Heerhugowaard). Ze leerde klein te kijken, niet te hard van stapel te lopen en ondervond dat het werken met mensen met EMB een vak apart is.
Op school mocht Francien haar voorkeur aangeven. Met welke doelgroepen ze graag wilde werken. Dankzij haar werk als trainster bij turnvereniging SIU, had ze al veel ervaring met kinderen. Ooit nam ze een training over van een ander. In die groep trainde een meisje met een verstandelijke beperking. Dat boeide haar en dus gaf ze als voorkeur een stage binnen de gehandicaptenzorg op. Het werd de Steg. Drie dagen per week werken met mensen met een ernstig meervoudige beperking.
Quality time in een tube
“Wil je een handmassage?” vraagt ze. Inge, zittend in haar rolstoel, kijkt naar buiten. Stoïcijns, alsof ze niets gehoord heeft. De vraag van Francien en het daaropvolgende vastpakken van haar hand, het lijkt aan haar voorbij te gaan. Haar blik onbewogen gericht op het beregende raam waar Francien en zij naast zitten. Volgt ze de druppels die langzaam over het glas glijden of kijkt ze naar de wereld daarachter? Het is moeilijk te zeggen. “Klein leren kijken is misschien wel het belangrijkste dat ik geleerd heb tijdens deze stage”, vertelt Francien. Ze houdt een tube Zwitsal in het blikveld van Inge. ‘Slaap zacht’ belooft de tube, met daaronder, in slordige, met groen geschreven blokletters: ‘Inge’.
“Bij mensen met EMB moet je ontzettend goed kijken omdat communicatie vaak via hele kleine, bijna onmerkbare signalen verloopt. Ik kan zien dat Inge op dit moment wel in is voor een massage. Haar gezicht blijft ontspannen en ook haar handen vertellen dat ze het wel wil. Verder kun je op dit moment niet zoveel zien. Dat is misschien wel een van de moeilijkste dingen om te leren.”
Toen Francien met haar stage begon, had ze hooggespannen verwachtingen van zichzelf. Eigenlijk wilde ze binnen een maand of twee, max drie, de meeste cliënten toch wel kunnen lezen. “Het is veel ingewikkelder dan je denkt. Nu mijn twintig weken er bijna opzitten, zie ik nog steeds sommige dingen niet. Deze stage heeft mij geleerd om alert te zijn op de kleinste signalen. Een blik, een zucht, een mondhoek of het knipperen met ogen, het kan van alles zijn. Het kunnen zien van dit soort signalen is voor mij als verpleegkundige belangrijk. Niet alleen voor deze doelgroep, maar voor iedereen die ik ooit nog ga tegenkomen in mijn werk.”
Ruimte om te leren
Voor Francien is de stage bij de Steg niet de eerste in haar opleiding. “In het eerste jaar heb ik ook stage gelopen, in een verzorgingstehuis. Totaal anders dan hier. Vooral de werkdruk was daar veel hoger. Ik had soms het gevoel dat ik gezien werd als een vierdejaars. Bij de Steg krijg ik veel meer tijd. Ik mag dingen ontdekken en uitproberen. Er is meer tijd om mee te kijken en dingen te leren. Ik kon rustig wennen aan de dagelijkse routine. Dat is prettig.”
“Ook kreeg ik de tijd om cliënten te leren kennen, vragen te stellen aan collega’s en langzaam te leren welke specifieke zorg verschillende cliënten nodig hadden. Voor mij is dat belangrijk. Ik wil iets leren tijdens een stage en hierin ondersteund worden. Na twintig weken weet ik natuurlijk nog niet alles. Zo is er bijvoorbeeld een cliënt die ik nog niet zelfstandig verzorg. Dit komt door een complexe lichamelijke aandoening gecombineerd met een neiging tot stress en angstaanvallen. Ik kijk mee met collega’s en probeer te leren van hoe zij de dingen aanpakken. Die ruimte is er gewoon.”
Met halfgesloten ogen kijkt Inge ondertussen naar haar handen. De laatste sporen witte zalf zijn zojuist verdwenen en het ruikt naar Zwitsal. Francien glimlacht. Misschien is dit wel wat ze bedoelt met ‘de tijd krijgen om te leren’. In alle rust ontdekken hoe een cliënt is, wat hij of zij nodig heeft en fijn vindt, contact maken, communiceren via de kleinste signalen.
Deze stage heeft mij geleerd om alert te zijn op de kleinste signalen
Rustig aan
“Wanneer ik terugkijk op mijn stage, zou ik een volgende keer sommige dingen anders doen. Ik zou mijzelf meer tijd gunnen. In het begin van mijn stage wilde ik te snel. Zo zit ik ook wel een beetje in elkaar; ik wil graag alles kunnen. Toch hoeft dat helemaal niet. Integendeel. Dat zou ook mijn advies zijn aan komende stagiaires: neem de tijd, probeer niet alles in één keer te kunnen. Je krijgt er de ruimte voor dus probeer deze te benutten. Doe gewoon twee cliënten in plaats van meteen drie. Kijk eerst lekker een paar weken mee. Leer de doelgroep kennen, probeer dingen te weten te komen over mensen met EMB. Zeker wanneer je de doelgroep niet kent, kan het best wel heftig zijn. De cliënten zijn ernstig beperkt en kunnen niet vertellen wat ze willen of hoe ze iets vinden. Je zult hen moeten helpen en daarvoor moet je ze eerst leren kennen.”
Mooie momenten
Ondertussen is Francien op de gang te vinden. Samen met Klaas is zij de was aan het opruimen. Door dit soort dingen met cliënten te doen, kun je veel voor cliënten betekenen. (Eerder schreven we een artikel over LACCS. Een programma dat probeert, via eenvoudige dagelijkse dingen, een bijdrage te leveren aan een beter leven voor mensen met EMB. Wil je het artikel lezen? Ga naar: www.esdege-reigersdaal.nl/verhalen/een-goed-leven-voor-mensen-met-evmb.) De wasmand gaat bij Klaas op schoot en Francien rijdt van kamer naar kamer. Ze praat tegen hem en hoewel hij niets terugzegt, lijkt het erop dat hij het leuk vindt.
“Bij Klaas kun je vaak goed zien of hij iets leuk vindt”, vertelt Francien. “Ik ben laatst met hem naar een schoolplein geweest. Hij houdt er erg van om naar spelende kinderen te kijken. Hij heeft daar twintig minuten gekeken met een big smile op zijn gezicht. Dat is niet alleen geweldig om te zien, ook voor mijzelf is het waardevol om cliënten zulke momenten te kunnen bieden.”





Meer verhalen over Stagiairs, verpleegkunde

Blijven plakken na je stage
Alle stagiairs van de Mantelmeeuw zijn de afgelopen 10 jaar blijven plakken. In gesprek met drie van die 'plakkers', die zich onder de vleugels van de Alkmaarse meeuw definitief hebben genesteld in het team.
Lees verder
Stage lopen bij Esdégé-Reigersdaal: Paula en Larissa
Ze volgden allebei de mbo-opleiding en nu ook de hbo-opleiding SMD (Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening). Vriendinnen Paula en Larissa hebben het bij Esdégé-Reigersdaal helemaal gevonden.
Lees verder