Ondersteuner dagelijkse zorg:
“Ik ben chef ei en vind het enig”

Via een schoonmaakbedrijf werkte Mirjam Schouten op locatie De Dreef in Heerhugowaard. Ook kende ze een aantal cliënten van Esdégé-Reigersdaal via de carnavalsvereniging en werkte ze in de spoelkeuken op Reigersdaal. Maar toen ze een keer omhoog zaten en mocht invallen als Ondersteuner dagelijkse zorg (voorheen ADA-medewerker), dacht ze: ‘maar dit is leuk!’

Krenten uit de pap

“De interactie met cliënten vind ik echt heerlijk. Thuis vind ik schoonmaken niks overigens, maar hier met hen heb ik er lol in. Dat had ik nooit verwacht”, lacht Mirjam. “Omdat ik bij De Dreef niet veel uren kon draaien, ben ik verder gaan kijken. Inmiddels werk ik 25 uur op de locaties Tulpenburgh en Zonnemeer in Obdam. Van maandag tot en met vrijdag van 8:30 uur tot 13:30 uur. Als alleenstaande moeder van een zoontje van tien vind ik dat perfect. De krenten uit de pap, want ik fiets met hem naar school en ben er ook weer als hij thuiskomt. Voor nu zit ik goed.”

Overal anders

“Voor ik hierheen ging heb ik nog een tijdje bij Fetura gewerkt. Daar kookte ik met, maar vooral voor jongvolwassenen met een flinke rugtas. Dat bleek toch niet helemaal mijn doelgroep omdat ik constant ‘op scherp’ moest staan. Toen ik wegging stopte het koken. Laatst hoorde ik dat ze dat toch missen en nu vragen cliënten zelf of ze mogen koken. Dat vind ik dan wel een mooie stap en leuk om te horen. Heb ik toch een mooi zaadje geplant. Koken doe ik hier niet. De functie Ondersteuner dagelijkse zorg wordt overal anders ingevuld. Dat komt natuurlijk doordat alle cliënten en daarmee ook vragen anders zijn. Net als een cliëntbegeleider heb ik vaste cliënten. Je bouwt dus echt iets op. Met de een doe ik een boodschap, met de ander maak ik het appartement schoon of doe ik de was. Ook doe ik de boodschappen voor het cluster. Iedere woensdag om 11:30 uur ben ik hier op Zonnemeer chef ei: dan bak ik eieren voor de cliënten die hier dan zijn. Voor twee mensen pak ik ‘m zelfs in. Die komen hem na het werk ophalen. Enig om te doen en leuk hoe dat soort activiteiten kan ontstaan.”

Toekomst

“Begeleider worden? Wie weet in de toekomst. Voor nu vind ik dat niet handig met mijn zoon omdat ik dan ook naar onregelmatiger werktijden moet. Maar over twee jaar gaat hij naar de middelbare school. Dat is natuurlijk ook al best snel. Als ik daarvoor kies dan zou ik wel graag de Basisopleiding willen volgen. Het kan natuurlijk ook zonder, maar voor mij voelt het fijner iets meer achtergrond mee te krijgen. Al wordt een opleiding volgen voor mij wel een hele uitdaging verwacht ik. Ik leer nu trouwens ook veel, hoor. Ook van cliënten. Misschien klinkt dat niet voor iedereen logisch, maar het is wel waar. Grapjes maken bijvoorbeeld. Dat moet ik dus niet bij iedereen doen. Dat moet je een beetje aan gaan voelen en zo kom ik steeds een stapje verder.”

Verhalen vertellen

“Als een vis in het water voel ik me hier en achteraf had ik dit tien jaar eerder moeten doen. Ik heb er eerder wel over nagedacht de zorg in te gaan, maar uiteindelijk zette ik de stap niet. Het geeft energie, ik word hier blij van. Ook al kom je weleens een toilet tegen waar je niet vrolijk van wordt. Ik noem het ook bewust op bij mensen die er ook over nadenken. Zo is een kennis van me inmiddels begeleider geworden.”

Meer verhalen over Ondersteuner dagelijkse zorg

Lia, via ondersteuner dagelijkse zorg naar de functie van cliëntbegeleider

Mijn werk is onder andere het schoonhouden van de huisjes van de cliënten. Dat doe ik zoveel mogelijk samen met hen. De een kan meer zelf dan de ander, maar dat maakt niet uit. Het is altijd gezellig.

Lees verder
bekijk alle verhalen