Van Zuidas naar zorg
Kun je een medewerker aannemen die geen opleiding en ervaring heeft in de zorg? De meningen lopen vast uiteen. Bij Lady Skillz in Den Helder – onderdeel van cluster 't WAD – vonden ze in ieder geval een goede match. Alisa Borysenko (33) vertelt hoe ze van de Zuidas in de zorg raakte.
“Het is bijzonder hoe het is gegaan”, steekt Alisa enthousiast van wal. “In een notendop: Ik heb bedrijfskunde gestudeerd in Amsterdam en heb functies uitgeoefend in uiteenlopende branches: bij een tolk- en vertaalbureau, een software ontwikkelingsbedrijf en in de filmindustrie. En toen leerde ik mijn vriend uit Den Helder kennen en verhuisde. Met mijn hbo-diploma en werkervaring op zak, dacht ik makkelijk aan een baan te kunnen komen in Den Helder, maar niets bleek minder waar. Uiteindelijk moest ik toch uitwijken naar Amsterdam en vond daar een baan als Legal operations manager bij Spencer Stuart aan de Zuidas. Heel divers, maar het enige dat nog bij mijn interesse aansloot was dat ik met mensen werkte. Ik besefte me dat de commerciële wereld me eigenlijk al heel lang niet gelukkig maakte. Creativiteit zat altijd al in me en ik had ook graag de kunstacademie willen doen, maar dat werd me afgeraden door mensen om mij heen. Geen werk, geen zekerheid… Nu was het tijd om door te pakken en mijn hart te volgen. Op zoek naar geluk in het leven. Datgene doen waar ik energie van krijg.”
Wow-gevoel
In Den Helder leerde Alisa Lotte kennen, die bij Lady Skillz werkt. Zij vertelde over haar werk en Alisa bekroop een wow-gevoel: creatief bezig zijn, met mensen werken, iets voor ze betekenen en ook nog eens dicht bij huis. Maar ja, binnen een klein team zijn niet snel vacatures vrij. Dus liet ze het los. Toch hakte ze de knoop door en stopte met haar andere baan. En toen… kwam toch die ene plek vrij. “Dit was mijn kans”, straalt Alisa. “En uit de dertig mensen die reageerden, kozen ze mij. Zonder opleiding in de zorg. Ik sprong een gat in de lucht.”
Wie is 'dat meisje'
“Doordat ik hier rustig kennis kon maken, verliep alles eigenlijk heel soepel. Ik stapte erin en het was mijn plek. Langzaam bouwde ik het vertrouwen met de dames hier op. Ik kon veel één op één met ze zitten. Een enkeling probeerde me wel uit omdat ik geen opleiding in de zorg heb. En ik zie er relatief jong uit dus wie was ‘dat meisje’. Daar moest ik wel voor knokken. Maar die uitdaging ging ik graag aan. Zelf kom ik ook niet uit een standaard gezinssituatie. Ik ben geboren en opgegroeid op de Krim en op mijn 12e werd ik hierheen gehaald. Ik heb wel wat meegemaakt. Dat heeft me gevormd en mijn kijk op mensen bepaald. De goede aansluiting bij Lady Skillz komt wellicht ook door mijn achtergrond. Niet dat het nog in de weg zit, hoor. Ik heb genoeg aan mezelf gewerkt. Al met al ben ik er goed uitgekomen en heb er strijdlust aan overgehouden.”
Er is veel vertrouwen en we vullen elkaar goed aan. Zo heb ik veel met haken en werken met stoffen.
Vertrouwen
“Ons team bestaat uit drie personen en samen vormen we een ideale match. Ik heb wel met mezelf afgesproken dat ik me een beetje op de achtergrond zou houden in het begin. Ik kan nogal assertief zijn namelijk, maar als nieuweling was het niet aan mij om te bepalen. Ik stelde me open op en gaf aan dat als ik ze ergens mee kon helpen, ik dat graag deed. Al snel kwam het maken van stappenplannen bij mij te liggen. Dat past ook bij me. Ik had veel ideeën en er was alle ruimte om die te delen. Er is veel vertrouwen en we vullen elkaar goed aan. Zo heb ik veel met haken en werken met stoffen. Mijn ene collega met keramiek en de andere met koken. Het meedoen met de activiteiten helpt natuurlijk ook in de betrokkenheid. Het samen doen laat zien dat we gelijk zijn. Er valt altijd nog heel veel te leren, maar ik krijg heel veel steun van collega’s en heb er alle vertrouwen in.”
Werk aan de winkel
“Met Lady Skillz maken we een mooie groei door. We zijn net verhuisd en hebben veel ambities. In ons winkeltje gaan we eigen producten verkopen en die van andere locaties in Den Helder. De thee die elders in de stad wordt gekweekt, gaan wij op ons nieuwe terras serveren. Ook willen we cliënten opleidingen aanbieden en in de nieuwe vergaderruimte willen we teams ontvangen die we zelf belegde broodjes serveren. Een mooie synergie onderling. Er is nog werk aan de winkel, letterlijk en figuurlijk. Alleen mogen nu die bouwvakkers wel weg, haha.”
Ik ben geen hokjesdenker, een label is ook maar zo beperkt. Die eigenschappen maken misschien ook wel dat ze met mij in zee durfden te gaan.
Een label is zo beperkt
“Verloren heb ik me nooit gevoeld hier. Die opleiding komt zeker nog, maar het is fijn dat ik niet eerst jaren hoef te leren voordat ik ermee aan de slag kan in de praktijk. Intussen schaf ik boeken aan over niet aangeboren hersenletsel en doe ik online cursussen via Esdégé-Reigersdaal. Maar de meeste kennis doe ik natuurlijk gewoon op de locatie op. Mijn interesse ligt er, ik ben nieuwsgierig, heb me altijd al verdiept in psychologie, gedragswetenschap en filosofie. Ik ben geen hokjesdenker, een label is ook maar zo beperkt. Die eigenschappen maken misschien ook wel dat ze met mij in zee durfden te gaan. Uiteindelijk lijkt het me ook ultiem om nog de opleiding tot vaktherapeut te volgen.”
Eng moet het zijn
“Intussen wandel ik regelmatig naar mijn werk en maak een omweggetje via de duinen en het strand. Ik ben dankbaar dat ik dit kan doen en het voelt weleens als een sprookje. Dit mag ik allemaal doen in plaats van wachten op de trein en overstappen op de metro. Ik ben blij dat ze mij hebben gekozen. Je moet net die kans krijgen. Ik zeg niet dat het altijd in de zorg te vinden is, maar doe iets waar je plezier in vindt. Vaak komt het uit op geld en het gevoel van zekerheid waar je in ‘vast’ komt te zitten. Maar ik heb ervoor gekozen om mijn lichaam en geest niet op te maken aan stress. Voor iedereen zeg ik: kijk in de spiegel. Ben je gelukkig in je werk? Zo niet: stop ermee. Eng is het bijna altijd. Dat moet het ook een beetje zijn. Soms moet je schepen verbranden. Eerst moest er een deur dicht. Zo ging het bij mij ook. Die open deur kwam later vanzelf.”
Meer verhalen over Begeleider, zij-instromer

Nieuwkomer Abod werkt sinds drie jaar bij Het Erf
Een persoonlijk verhaal van een trotse begeleider. Over de raketaanvallen in Syrië, het leven in het AZC en het leren van de Nederlandse taal. Abod Al Mohamad werkt nu al drie jaar als begeleider bij Het Erf in Heerhugowaard.
Lees verder
Daniëlle is talentpooler:
“het is één grote ontdekkingsreis”
Wat ga je doen als je vanwege lichamelijke klachten het kappersvak niet meer kunt uitoefenen? Uit alle testen bleek dat de zorg het beste zou passen. En die uitslag klopt als een bus. “Ik had nooit verwacht dat ik dit werk zo leuk zou vinden!”
Lees verder